Villa


LocatieRegentesselaan 19
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1903 - 1903
Opdrachtgever
ArchitectVixseboxse, J.E.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1903, naar een ontwerp van de architect J.E. Vixseboxse gebouwde villa met de naam `ROZENBURG'. De in opdracht van de heer D. Laan gebouwde villa heeft de stilistische kenmerken van de destijds in zwang zijnde Art Nouveau. Het pand onderging in 1912 een uitbreiding naar ontwerp van de architect C. de Groot, waarbij de villa aan twee zijden werd vergroot. De villa staat in het villapark Nimrodpark, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in schone baksteen en staat met twee bouwlagen onder een met geglazuurde tuiles du nord gedekt, samengesteld en uitkragend schilddak (deels met zeeg) en zadeldakvormige steekkappen. De nokhoeken van het hoofdvolume zijn voorzien van zinken pironnen. In de dakschilden staan rechthoekige dakkapellen met plat dak. De gevels zijn voorzien van een grijze plint en voornamelijk recht gesloten gevelopeningen met roedenverdeling in de bovenramen.
De op de straat gerichte, verspringende gevel (zuidzijde) van het oorspronkelijke volume, bestaat uit een iets terugstaande en hoger opgaande rechter gevelpartij, een centrale ingangstravee met tegeltableaus aan de verdiepingserker en een risalerende linker gevelpartij met erker op de begane grond. De rechter gevelpartij bevat op de begane grond een groot, onder een kroonlijst staand venster met in het midden een gewelfde 'wisseldorpel'. Het smallere verdiepingsvenster is behangen met luiken aan de onderramen. De ingangstravee is voorzien van een rondboogportiek met een deur onder een getoogd en met glas-in-lood ingevuld bovenlicht en rechts ervan een klein, eveneens getoogd venster. De op bewerkte houten consoles rustende rechthoekige erker op de verdieping is voorzien van vakwerk, dat is ingevuld met tegeltableaus met florale Art Nouveau decoraties en een venster. De linker gevelpartij heeft op de begane grond een gebogen erker met stenen muurdammen tussen de drie vensters, een uitkragende beƫindiging waarop een balustrade met smeedijzeren hekwerken tussen stenen balusters staat.
Het oorspronkelijke, rechter deel van de linker zijgevel bevat per bouwlaag twee vensters met luiken voor de onderramen. De beide steekkappen boven deze gevel maken ook deel van de oorspronkelijke opzet van het huis. Het onder lessenaardak staande gedeelte is toegevoegd.
De rechter zijde van de villa is voorzien van een onder schilddak staande aanbouw, waarvan de op de straat gerichte gevelpartij op de begane grond een liggend venster en op de verdieping een venster een staand venster bevat.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH0509