Landhuis


Locatie7 appartementen op de Sweelincklaan 18-30
TypeLandhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1911 - 1912
Opdrachtgever
ArchitectVerschuyl, E.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1911-1912, naar een ontwerp van de architect E. Verschuijl gebouwde villa. De grote villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke Overgangsstijl. De nabij een kruising met de Mozartlaan staande villa is gesitueerd in het villapark Kannesheuvelpark, een onderdeel van het noordwestelijke villagebied.

Omschrijving
De villa staat met twee bouwlagen onder een afgeknot, met bitumen schaliën gedekt schilddak met uitkragende dakranden. De gevels zijn opgetrokken in wit geschilderde baksteen boven een zwart geschilderd trasraam. De gevels bevatten recht gesloten gevelopeningen met roedenverdeling in de bovenramen en met het wit van de gevels contrasterende dagkanten en lekdorpels van schone baksteen. De gevels worden beëindigd door een entablement met profiellijst en bloktandfries.
De symmetrische, op de Mozartlaan gerichte voorgevel heeft een hoger opgaande middenpartij en brede, risalerende zijtraveeën. In het midden op de begane grond staat een stel openslaande deuren met zijlichten en bovenlichten met roedenverdeling. Daarboven staan op de eerste verdieping twee vensters en op de tweede verdieping een brede vensterpartij met samengesteld raam met gemetselde penanten onder een houten overstek, dat rust op consoles van uitgemetselde baksteen. Tussen het venster en het overstek ligt een lijst met decoratief metselwerk van schone baksteen. Aan weerszijden van het overstek staat een hoger opgaand hoekaccent met hardstenen dekplaat. De risalerende, onder een plat dakdeel staande zijtraveeën zijn in het midden voorzien van openslaande deuren met bovenlicht en een verdiepingsvenster. De schuine zijden bevatten een venster in beide bouwlagen. Boven de platte beëindiging van de risalieten steekt een rechthoekige dakkapel met zadeldak en fronton uit het dakschild.
Links tegen de grotendeels uit het zicht staande rechter zijgevel staat een uitbouw (serre of erker) met opgemetselde balustrade.
De linker zijgevel is vanaf de straat eveneens vrijwel niet te zien. De gevel heeft onder meer een kleine erker op de verdieping. De erker heeft een voet van schoon metselwerk met hoekstenen van natuursteen.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en als een karakteristiek werk uit het oeuvre van een voor Hilversum vooraanstaand architect.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0565