Landhuis


LocatieWitte Kruislaan 13 en 13a
TypeLandhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1905 - 1905
Opdrachtgever
ArchitectKloppers, G.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1905, vrijwel tegelijkertijd met de nabij staande villa's aan de Witte Kruislaan 15 en Kroonlaan 1 gebouwd villa. De villa 't Hooge Heem' is evenals de genoemde villa's gebouwd naar een ontwerp van de architect G. Kloppers, in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Chaletstijl verwante Overgangsstijl. De villa is gesitueerd in het villapark Trompenberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in schone en gepleisterde baksteen en hout en staat met één en twee bouwlagen onder met geglazuurde tuiles du nord gedekt, uitkragend zadeldak. De gevels zijn voorzien van een trasraam met rollaag van schone baksteen en voornamelijk recht gesloten gevelopeningen met roedenverdeling in de bovenramen.
De schuin op de straat staande, asymmetrische voorgevel is grotendeels gepleisterd op de begane grond, is grotendeels beschoten op de verdieping en heeft een in overstand staande geveltop. De gevel bevat links op de begane grond een venster met een samengesteld raam met roedenverdeling in het bovenraam en rechts ervan een over beide bouwlagen staande loggia van gepleisterde baksteen, met op de begane grond een stel op een terras uitkomende, openslaande deuren onder een bovenlicht met roedenverdeling. De deuren staan onder een plat afdak, waarop een houten balustrade is aangebracht. Op het plat dak komt een dubbele deur uitkomt met glas-in-lood en roedenverdeling in de bovenlichten. De in overstand staande geveltop bevat een tweede loggia met een houten balustrade.
Het rechter deel van de gevel is een onder een doorgetrokken deel van het rechter dakschild staande serre, die tegen de rechter zijgevel staat. De wanden van de serre bevatten ramen met glas-in-lood en hebben een roedenverdeling in de bovenramen.
Tegen de vanaf de straat beperkt zichtbare rechter zijgevel staat een platte, lage aaanbouw. Daarboven is onder meer een met vakwerk ingevulde gevelpartij zichtbaar onder een in de hoofdkap stekende, zadeldakvormige steekkap.
Een terugstaande travee met een op de straat gerichte deur is evenals de linker zijgevel niet of nauwelijks te zien vanaf de straat. De deur staat onder een platte luifel, die rust op zware schoren.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd en het oeuvre van de architect kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de omringende bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0662