Landhuis Garage


LocatieBachlaan 1
TypeLandhuis Garage
Onderdeel van
Bouwperiode1929 - 1929
Opdrachtgever
ArchitectHanrath, J.W.
Datum aanwijzing

Inleiding
Het landhuis met garage is gebouwd in 1929, naar een ontwerp van de architect J.W. Hanrath. Het `Spandershoek' genaamde landhuis is gebouwd in een voor de bouwtijd en het oeuvre van de architect karakteristieke Interbellumstijl. Het landhuis is gesitueerd bij een bocht in de weg, aan de noordelijke grens van het villapark Nimrodpark, dat deel uitmaakt van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Het landhuis staat met een en twee bouwlagen onder een uitkragende, met gegolfde Friese pannen gedekt, semi-mansardedak. Het dak met zeeg en schoorstenen met latte vonkvangers op de nokken van het hoofdvolume. Zowel de onderste als de bovenste delen van de dakschilden zijn voorzien rechthoekige dakkapellen met plat dak en ramen met roedenverdeling. De gevels zijn boven een met een rollaag afgedekt trasraam opgetrokken in schone baksteen. De gevels zijn voorzien van voornamelijk recht gesloten gevelopeningen met roedenverdeling. De meeste vensters en de terrasdeuren op de begane grond zijn met luiken behangen.
De op de straat gerichte, asymmetrische voorgevel heeft links een risalerend geveldeel onder een dwarskap. De begane grond bevat een stel openslaande deuren met smalle zijlichten en luiken en de verdieping een venster met samengesteld raam. Links, in het brede rechter deel van de voorgevel, staan een smal en een breder venster onder rollaag. Rechts daarvan staat de rondboogentree, die bestaat uit met een met kruisgehengen beslagen rondboogdeur binnen gemetselde archivolten. Rechts van de deur staat een erker met schuine zijden, luiken en een plat dak met profiellijst.
De rechter kopgevel is voorzien van een ommuurd terras, een viertal vensters en een stel openslaande terrasdeuren met zijlicht.
Het rechter deel van de slecht zichtbare linker kopgevel is een steekkap staande gevelpartij met een stel op het plat van een erker (of serre) uitkomende, openslaande deuren met roedenverdeling en vlechtingen in de geveltop. Op het erkerdak staat een gesloten, gemetselde balkonbalustrade. Links op de begane grond bevindt zich een loggia met lateien en een hoekkolom van hout.

Waardering
Het landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het landhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
Het landhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en als een karakteristiek werk uit het oeuvre van een vooraanstaand architect.
Het landhuis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Nimrodpark in het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het huis een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het landhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0061