Woonhuis Dubbel


LocatieBussumergrintweg 66-68
TypeWoonhuis Dubbel
Onderdeel van
Bouwperiode1951 - 1951
Opdrachtgever
ArchitectUchelen, P.C. van
Datum aanwijzing

Inleiding
Dubbele bungalow, centraal gesitueerd op een geaccidenteerd vrijwel driehoekig terrein op de hoek van de Bussumergrintweg en de Kroonlaan in het noordwestelijke villagebied. De noordelijke punt van het terrein werd afgerond. De dubbele bungalow is in 1951 ontworpen door architect P.C. van Uchelen in een voor de jaren vijftig, aan de vooroorlogse Delftse School verwante, karakteristieke bouwstijl.

Omschrijving
De dubbele bungalow is gebouwd op een T-vormige plattegrond met uitgebouwde garage aan de zuidzijde, en bestaat uit een bouwlaag en een kaplaag. De muren zijn opgetrokken uit wit geschilderde baksteen op een trasraam van schone gesinterde klinkers met rollaag. De topgevels hebben schouderstukken. De kap is gedekt met kleine antiek rode romaanse pannen. In de zuidwest hoek van de T-vormige plattegrond staat een grote schoorsteen uit schone gesinterde klinkers met ruw oppervlak (voor nr. 66). De stalen vensters zijn in houten kozijnen geplaatst. Onder de onderdorpels zijn uitstekende rollagen gemetseld. Het dakoverstek steunt op gesneden schoren.

De nagenoeg noord-zuid georiënteerde bungalow (68) heeft de getoogde, iets verdiept liggende, ingangspartij in de westgevel. De stoep van klinkers is halfrond. De deur en de in de gevel geplaatste zijlichten zijn bezet met diefijzers. Daarboven in het dakvlak een dakkapel met dubbel raam. Links en rechts houten openslaande deuren met luiken. Rechts, tegen de schoorsteen, een afdakje op houten staanders op poeren.
In de noordelijke topgevel bevindt zich een groot en hoog getoogd venster. De schoorsteen op het dak heeft een sierijzer.
In de oostgevel, tegenover de ingang aan de westgevel, bevindt zich de achterdeur bij de keuken. De deur heeft aan weerszijden een venster. Naast linkervenster een smal raam met diefijzer. De regenpijp is decoratief met hout omhuld en voert naar een regenton. De stoep van klinkers is halfrond, daarnaast kelderlicht en put. In dakvlak dakkapel. Links en rechts een dubbel venster met luiken. Boven linker venster dakkapel. Geheel links dubbele getoogde houten garagedeuren, daarboven in dakvlak dakkapel. In de hoek van garage en oost-west georiënteerde bungalow een smal venster met diefijzer.
In het verlengde van de noordgevel van de oost-west georiënteerde bungalow is de muur een stuk doorgetrokken als tuinmuur en bedekt met rode romaanse pannen.

De nagenoeg oost-west georiënteerde bungalow (66) heeft in de westgevel openslaande deuren met luiken die toegang geven tot het terras. In de topgevel dubbel venster met luiken. De deur bevindt zich in de zuidgevel onder het doorgetrokken dakschild waaronder ook de garage is aangebouwd. Links een groot zesdelig venster met luiken. In de zuidgevel van de garage een dubbel venster met luiken. In het dakvlak drie dakkapellen.
In de oostgevel bevinden zich een garagedeur en twee dubbele vensters . Een dubbel venster met luiken in de topgevel die wordt afgesloten door een getrapt opgebouwde schoorsteen.

Waardering
De dubbele bungalow is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische-, architectuurhistorische- en ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De dubbele bungalow heeft cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven en kenmerkende uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de bungalow;
De dubbele bungalow heeft architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit van het ontwerp van P.C. van Uchelen, in een voor de bouwperiode kenmerkende hoofdvorm, bouwstijl en detaillering.
De dubbele bungalow heeft historisch-ruimtelijke (ensemble) waarde vanwege de plaats die het inneemt in de ontwikkeling van het noordwestelijke villagebied en de situering op de hoek van de Bussumergrintweg en de Kroonlaan.
De dubbele bungalow is tevens van belang vanwege de grote herkenbaarheid en gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0156