Landhuis


LocatieBachlaan 17
TypeLandhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1934 - 1934
Opdrachtgever
ArchitectBriët, P.H.N.
Datum aanwijzing

Inleiding
Het landhuis is gebouwd in 1934, naar een ontwerp van de architect P.H.N. Briët. Het op een fundering van gewapend beton staande landhuis is gebouwd in opdracht van J.C.G. Boom, in een voor de bouwtijd karakteristieke Interbellumstijl. In 1937 is het huis uitgebreid met een garage, die ook door Briët is ontworpen. Het huis is gesitueerd bij een kruising met het Ankeveenschepad aan de noordelijke grens van het villapark Kannesheuvelpark, dat deel uitmaakt van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Het landhuis is bijna niet zichtbaar vanaf de openbare weg, waardoor de beschrijving summier is.
Het landhuis is opgetrokken in schone baksteen, vanuit een onregelmatige plattegrond en is onder meer voorzien van twee vleugels. In de schuin, in oostelijke richting op het hoofdvolume staande vleugel zijn de bijkeuken en een garage opgenomen. Het hoofdvolume van het landhuis staat met twee bouwlagen onder een met riet gedekt schilddak met vorstpannen en dakschilden van verschillende lengte. De lage vleugels zijn eveneens met riet gedekt. De schuine randen van de langsgevels van het hoofdvolume zijn voorzien van vlechtingen. Het aanzien van de op de Bachlaan georiënteerde gevel wordt bovendien voor een belangrijk deel bepaald door twee erkers. De gevels bevatten recht gesloten vensters met roedenverdeling.

Waardering
Het landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het landhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
Het landhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het landhuis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Kannesheuvelpark in het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het huis een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het landhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0063