School


LocatieBuisweg 9
TypeSchool
Onderdeel van
Bouwperiode1960 - 1961
Opdrachtgever
ArchitectJoustra, Sj. Hoofd ing. Publ. Werken
Datum aanwijzing

Inleiding
Gebouwd in 1960-1961, als Jan Campertschool voor openbaar lager onderwijs, naar een ontwerp van de hoofdingenieur van Publieke Werken van de gemeente Hilversum Sj. Joustra. Het in de as van de Stroeslaan in de wijk Hilversum Noord staande, nog steeds vooronderwijsdoeleinden in gebruik zijnde schoolgebouw is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, functionele Wederopbouwstijl.

Omschrijving
De school staat met drie bouwlagen onder een uitkragend plat dak. De school is opgetrokken in wit geschilderd beton, baksteen, glas, hout en staal vanuit een rechthoekige plattegrond. De klaslokalen zijn zowel in de voor- als in de achtergevel voorzien van brede vensters, zodat grote transparante gevelpartijen zijn ontstaan, die aansluiten bij de heldere opbouw van de school.
De vrijwel symmetrische voorgevel wordt gedomineerd door een brede glaswand in alle drie bouwlagen. Op de begane grond gaat het links en rechts om dubbele, om de hoek gaande erkervensters met ramen van glas en staal en in het midden om vier identieke erkervensters, die tussen halfronde betonnen kolommen staan. De ten opzichte van de begane grond en de gemetselde tussentravee├źn uitkragende vensters met betonnen omlijstingen voor de klaslokalen op de beide verdiepingen zijn iets breder als die op de begane grond. De rechts van het midden in de gevel staande nogal gesloten ingangstravee met trappenhuis is opgetrokken in schone baksteen en is op de begane grond voorzien van een overluifelde dubbele deur met zij- en bovenlichten. De gevelpartij hierboven wordt verlevendigd door smalle rechthoekige en kleine ronde lichten De links van het midden in de gevel staande nogal, eveneens gesloten travee met trappenhuis is opgetrokken in schone baksteen en is op de begane grond voorzien van een transparante wand van staande stalen ramen in een raster van hout. De gevelpartij hierboven wordt verlevendigd door rechthoekige en ronde lichten in een van de andere gevelpartij afwijkende verdeling.
De noordgevel is blind boven een aanbouw en wordt geleed door het als een cordonlijst fungerende, met de baksteen contrasterende betonnen plafond/vloer tussen de beide verdiepingen.
De zuidgevel is rechts op de begane grond voorzien van de smalle zijde voor het om de hoek gaande erkervenster in de voorgevel en links van de smalle zijde het om de hoek gaande erkervenster in de achtergevel. De brede vensterpartij hier tussenin is blind en bekleed met platen van beton, die zijn verlevendigd met brokken baksteen. Deze gevel wordt ook op de blinde verdiepingen geleed door het als cordonlijst fungerende, met de baksteen contrasterende betonnen plafond/vloer tussen de verdiepingen.
De achtergevel is te vergelijken met de voorgevel met ook hier in de gesloten travee├źn een toevoeging van smalle, rechthoekige en ronde gevelopeningen, die per travee verschilt.

Waardering
Het schoolgebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het schoolgebouw heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling van gebouwen voor het onderwijs.
Het schoolgebouw is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de wederopbouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het schoolgebouw heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde vanwege de samenhang met de nabij staande bebouwing en vanwege de bijzondere situering in de as van de brede Stroeslaan, waarvan het de westelijke afsluiting vormt.
Het schoolgebouw is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH0738